onsdag 2 mars 2011

Grannländer ünd kvalitet..



Ännu en kväll i livet har förflutit och jag sitter aningen upprymd efter min senaste filmupplevelse.
Våra närmsta grannländer har slagit kukarna I bordet och gjort varsin film på varsitt håll och visat vårt aningen kvalitetsfattiga land på film var skåpet ska stå. (Nej "I rymden finns inga känslor" är inte en bra film).. Makkan har återigen tagit på sig sin populärkulturströja med medföljande stickig krage och tipsat mig om bra filmer!
Det började med att jag tittade på den finska actionrullen "Rare Exports" om en ond jultomte,(Nej jag kommer inte på en bättre beskrivning)..Mycket påkostad och påminner en del om USA-doftande produktion av största kvalitet. Jag har försökt sälja in den till polare med det slutar varje gång med att jag säger att man måste se den för att förstå briljansen. Och ikväll såg jag den Norska "trollumentären" "The Troll Hunter". Också en mycket jävla bra film! och det är härligt när det satsas på den typen av filmer. Filmer som varken är "farsigt Göta Kanaliga" eller "melankoliskt Svinalängiga". Det är pampiga underhållnings-epos som man förstår sig på och som på pappret är oerhört larviga men om dom görs på rätt sätt blir "Top notch"!
Den Svenska motsvarigheten skulle med all säkerhet innehålla minst en Skarsgårds-bror och minst en överspelande Micke Nyqvist som på ett ytterst hjältemodigt och majestätiskt sätt förgör storsjö-odjuret och därmed räddar en gråtande Helena Bergström från en ond och säker död..Regin skulle falla på Colin Nutley och pga den åtstramande budgeten skulle specialeffekterna hamna på nån finnig kille som heter Hugo och som vanligtvis gör animerade intron till TV 4´as underhållningsprogram..För det är det enda som Svenska filminstitutet vill lägga pengar på.."Låt den rätte komma in" är givetvis ett av få  undantag..

Musiken just nu: Wilco – Sky Blue Sky

2 kommentarer:

Gubbgrinig sa...

Vi hoppas på filmatiseringen av "hantering av odöda". Görs den rätt kan den bli genial. Annars blir den geniatal

Laguna Montaña sa...

Ja verkligen.Mycket bra bok!Nånting måste hända med det svenska filmklimatet..